Afbeelding
zaken

Zo richt je een thuiswerkplek in

Zakelijk

Thuiswerken is inmiddels helemaal ingeburgerd in Nederland. Heel wat mensen met een ‘kantoorbaan’ werken een deel of zelfs alle uren thuis. Sommigen doen dat aan de keukentafel. Maar het kan ook zijn dat je werkgever verlangt dat je een werkplek inricht in een aparte kamer. Afhankelijk van de werkzaamheden die je doet is dat in sommige opzichten wel prettiger. Zo kun je bijvoorbeeld rustig een telefoongesprek voeren zonder dat huisgenoten er doorheen kletsen. Online vind je alles voor een fijne werkplek, van een ergonomische bureaustoel tot een handige laptopstandaard of fijn schrijfgerei. Als je werkgever je een budget geeft voor het inrichten van een werkplek kun je zelf bepalen waar je dit precies aan uitgeeft.

Een prettige werkomgeving

Als je regelmatig thuiswerkt dan is het belangrijk dat je hier een goede plek voor hebt. De thuiswerkplek wordt vaak een beetje ondergeschoven. Ach, een tafel met een stoel is toch prima? Maar vergis je niet. Als je een aantal volle dagen achter je laptop moet werken thuis, dan wil je gewoon een goed bureau en een goede stoel hebben. Als je dat niet hebt dan is de kans groot dat je vroeg of laat last van je nek, schouders en rug krijgt. En als je je ziek moet werken omdat je thuis geen goede werkplek kunt inrichten dan zal je werkgever daar niet blij mee zijn. Als je zelfstandige bent zijn de gevolgen nog groter want als je niet kunt werken dan betekent dat verlies van inkomsten.

Een aparte werkkamer? Ja graag!

Steeds meer mensen gaan op zoek naar een grotere woning waar ze een aparte werkkamer kunnen inrichten. Dat is toch een stuk prettiger dan aan een bureau werken waar je kinderen ook hun huiswerk maken en waar je eerst de schoolspullen opzij moet schuiven voordat je aan de slag kunt. Ook kun je je op die manier volledig op je werk concentreren. Als je aan de keukentafel werkt dan is de verleiding groot om ondertussen allerlei andere dingen te doen zoals even de vaatwasser in- of uitruimen of de deur opendoen om een pakketje voor de buren aan te nemen. En niet te vergeten de kinderen die rondlopen als ze vrij zijn van school en niet altijd in de gaten hebben dat papa of mama aan het werk is en eigenlijk niet gestoord mag worden.

Thuiswerken is populair

Het is absoluut een feit dat veel mensen liever thuiswerken dan dat ze elke dag in de file staan om op tijd op kantoor te komen. Maar je werkgever wil je vaak toch nog wel zo af en toe op kantoor zien. Daarom worden er bij veel bedrijven discussies gevoerd wat een wenselijke balans is bij hybride werken. Nooit meer op kantoor komen heeft tal van nadelen. Je verliest de aansluiting met collega’s en overleggen per telefoon of via Zoom is toch echt wat anders dan elkaar daadwerkelijk face to face spreken. Daarom gelden er bij veel bedrijven regels over het percentage thuiswerken en het aantal uren dat je geacht wordt op kantoor te verschijnen.