Leden van HJC Kronos willen met een fietstocht aandacht vragen voor mentale problemen. Max Masselink derde van links (groene polo).
Leden van HJC Kronos willen met een fietstocht aandacht vragen voor mentale problemen. Max Masselink derde van links (groene polo).

Nijmeegse studenten vragen aandacht voor mentale gezondheid

Algemeen

NIJMEGEN - Elf studenten van HJC Kronos uit Nijmegen stappen begin augustus op de fiets voor een tocht van Parijs naar Nijmegen. Zo’n 550 kilometer op de pedalen om geld in te zamelen voor Stichting Mind en aandacht te vragen voor de mentale gezondheid onder jongeren.    

Door Marcel Witlox

HJC Kronos is een jaarclub van studentenvereniging OvumNovum. De leden zijn tussen de 19 en 24 jaar oud en studeren allemaal aan de HAN of Radboud Universiteit.  

Max Masselink (19): “Mentale problemen zijn tegenwoordig een groot probleem, zeker ook onder studenten. HJC Kronos wil zich hier graag voor inzetten. Door middel van Tour De Kronos willen wij geld ophalen voor stichting MIND om het taboe rondom mentale problemen te doorbreken. We hebben een streefbedrag van minimaal 10.000 euro. We willen niet alleen zoveel mogelijk geld ophalen voor de mentale gezondheidszorg maar ook aandacht creëren. Hoe meer aandacht er wordt gecreëerd en hoe normaler er over mentale problemen wordt gepraat, hoe meer de taboe wordt doorbroken.” 

Begrip

“De MIND missie: een samenleving waarin we psychische gezondheid koesteren, daarin investeren en alles doen om onnodig psychisch leed te voorkomen. Iedereen die nu of in de toekomst te maken heeft met psychisch leed kan rekenen op begrip, ondersteuning en goede zorg. Alle donaties worden ingezet om deze mentaal gezonde samenleving te bereiken.” 

Max ziet in zijn omgeving regelmatig studenten met mentale problemen. “Ik kan zeggen dat er veel verschillende soorten mentale problemen zijn. Het probleem is vooral het taboe dat er omheen heerst. Mensen durven niet openlijk te praten en hun problemen, zoals prestatie- en sociale druk, te uiten. Op het moment als hier niet over gepraat kan worden dan zal het probleem niet minder worden en vaak zelfs vergroten. Dit kan leiden tot (kleine vormen van) depressies en burn-outs.”

‘Het gaat goed’

“In veel groepen is het niet standaard om over mentale gezondheid te praten. Op de vraag ‘hoe gaat het?’ geeft negen van de tien keer iemand het antwoord zonder na te denken ‘goed’. Wij willen het taboe rondom mentale problemen doorbreken zodat mensen hun problemen openlijk kunnen uiten. Mede dankzij Stichting Mind worden er campagnes opgezet die er voor zorgen dat mentale problemen ook echt worden gezien als een probleem. Toch is er zeker ruimte voor verbetering! Vandaar onze actie.”

“Veel problemen onder studenten zijn wellicht vergroot (of ontstaan?) tijdens de Corona pandemie. Veel sociale contacten vielen weg, alles verdween naar online en toch werden dezelfde prestaties verwacht van studenten. Naarmate steeds meer sectoren dichtgingen, er minder gewerkt en gesport kon worden en ook de studies weer grotendeels vanuit huis gevolgd moesten worden, merkten wij dat veel jongeren mentale klachten opliepen. Tijdens een crisis is het wellicht lastig om hier voldoende aandacht aan te besteden. Het belangrijkste is dat mensen hulp zoeken en dat problemen ook echt worden gezien als problemen.”

De studenten fietsen van Parijs naar Nijmegen. Hebben ze zich daar goed op voorbereid? “Eerlijk? De een beter dan de ander! Allemaal hebben we materiaal geregeld en we hebben allemaal getraind. Het zal een zware tocht worden, maar de eindstreep zullen we halen!”

De fietstocht is te volgen via Instagram: @tourdekronos en via de actiepagina bit.ly/TourDeKronos. Meer info: www.wijzijnmind.nl

Afbeelding
Afbeelding