Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

Feiten en cijfers

Algemeen

Hoe gaat het met Nijmegen? En wat vindt u van onze stad? Jaarlijks worden er allerlei onderzoeken gedaan en peilingen gehouden die antwoord geven op deze vragen. Voor ons, burgemeester en wethouders, is de jaarlijkse Stads- en Wijkmonitor op basis van statistieken en onderzoeken een belangrijk ijkpunt. Hierin staan de echte feiten en cijfers, geen voorspellingen of bedachte ranglijsten. In de Stads- en Wijkmonitor zien wij waar kansen en uitdagingen liggen voor de stad, als input voor ons beleid.

Zo lezen we dit jaar dat Nijmegen een mooie 7,1 krijgt van mensen uit heel Nederland. Ook de waardering van bezoekers voor onze binnenstad is hoog (7,7), hoger dan in 26 jaar tijd. Een compliment voor iedereen die zich daarvoor inzet, van horeca- en winkelmedewerkers, cultuuraanbieders en beleidsmakers, tot de mensen die het centrum schoon, gezellig en veilig houden! Niet eerder was het cijfer voor sfeer en gezelligheid zo hoog (7,8). Na een moeilijke coronaperiode voor de binnenstad is dat een mooie opsteker. Het aantal bezoeken aan de stad en hotelovernachtingen zijn nog niet even hoog als voorheen. Laten we dat zien als ruimte voor nog meer groei. Het podiumbezoek is al wel weer op peil. En een klein, maar opvallend feitje: bijna 1 op de 4 Nijmegenaren is lid van een sportvereniging. Dit aantal groeide in Nijmegen in de afgelopen jaren, maar daalde landelijk. Hulde dus aan onze sportclubs!

Uiteraard zijn er ook uitdagingen, zoals de woningmarkt. Voor alle 182.500 Nijmegenaren in 2022 (het hoogste inwoneraantal ooit) een passende woning vinden, blijft ingewikkeld. Zo zien we dat nu 41% van de huishoudens in onze stad bestaat uit 1 persoon. Dat vraagt iets van het woningaanbod. In de afgelopen vier jaar kwamen er 3.900 woningen bij. Toch bleef de koopwoningmarkt krap. We zien wel een omslag: prijzen zijn nog hoog, maar dalen wel. In onze regio verdubbelde het koophuisaanbod in het eerste kwartaal van 2023 ten opzichte van vorig jaar. Ook een sociale huurwoning vinden blijft ingewikkeld: de kans op succes bij reageren op een corporatiewoning was vorig jaar 4,5%. We blijven doen wat wij kunnen om de kans op een passend huis voor iedereen te verbeteren.

En dan de economie: daar is goed nieuws te melden. De laatste jaren nam het aantal banen in Nijmegen flink toe naar 110.490. Het sterkst groeide de horeca, herstel na krimp in coronatijd. Ook in het onderwijs, de bouwnijverheid, industrie en zakelijke dienstverlening groeide het aantal banen. De werkloosheid daalde en in 2022 telden we het laagste percentage mensen met een WW-uitkering in 25 jaar tijd.

Wat mij (en blijkbaar vele Nijmegenaren) betreft: het is nog altijd fijn wonen, werken en vertoeven in Nijmegen. Maar er is geen tijd om daar teveel bij stil te staan, we hebben nog genoeg te doen om dat zo te houden en te verbeteren!


Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl