Afbeelding
Foto:
Column burgemeester Bruls

Eindejaarstradities

Algemeen

Dit is alweer mijn laatste column van 2022. Deze laatste dagen van het jaar zijn een tijd van tradities en rituelen. Zo is een bijzonder moment voor mij de jaarlijkse viering van Chanoeka met de Joodse gemeenschap in onze stad. 

Samen met de rabbi mag ik dan op de Grote Markt een kaars van de Chanoekia aansteken vanuit een hoogwerker. Tijdens dit ‘feest van de lichtjes’ steken Joden dagelijks een extra kaarsje aan en herdenken zij dat hun tempel opnieuw werd ingewijd na een periode van overheersing. Daarbij was er volgens de vertellingen maar olie om de menora één nacht te laten branden, toch brandde de menora door een wonder acht nachten lang.

En als deze krant op uw mat valt, staat de kerst alweer voor de deur. Deze dagen nodigen uit tot een terugblik op hoe het ons dit jaar verging. De wereld staat nooit stil, maar de laatste jaren zijn voor veel mensen in ons land turbulenter dan ooit. 2022 bracht zorgen zoals de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de crisis in de vluchtelingenopvang, voor sommigen ook moeite om een woning te vinden of om rond te komen met de hoge prijzen voor boodschappen en de energierekening. 

Maar 2022 bracht ook veel lichtpuntjes. Het was een jaar waarin we elkaar weer met veel plezier hebben kunnen ontmoeten op tal van activiteiten, bijeenkomsten, feesten en evenementen in onze stad. Zo heeft de stad genoten van een Vierdaagse als vanouds en stonden er weer vele kinderen langs de Waalkade en de route bij de intocht van Sinterklaas. 

“Kijk om naar mensen in uw omgeving die 
misschien geen
gezelschap hebben”

Ik ben ook blij en trots om te zien dat Nijmegenaren er nog steeds zijn voor elkaar. Bijvoorbeeld rond de opvang van Oekraïners en andere vluchtelingen in onze stad, en initiatieven om anderen te helpen in deze dure tijden. Die steun en saamhorigheid is veel waard.

Ik hoop dat u deze kerstdagen kunt genieten van een gezellig samenzijn met vrienden of familie. En dat u ook omkijkt naar mensen in uw omgeving die misschien geen gezelschap hebben. 

Daarna vieren we de jaarwisseling, ook een avond van traditie en gezelligheid. Veel mensen kijken uit naar deze avond, misschien wel met oliebollen, leuke shows op de tv, spelletjes of samenzijn met buren, vrienden of familie. Helaas voor de liefhebbers hoort de traditie van vuurwerk afsteken hier ook dít jaar niet meer bij. Nijmegen viert voor de derde keer op rij de jaarwisseling zonder sier- en knalvuurwerk. Ik doe een beroep op iedereen, jong en oud: hou je aan het vuurwerkverbod. Daar doen we veel stadgenoten, bange huisdieren en het milieu een plezier mee en de stad blijft heel en veilig.

Ik wens alle Nijmegenaren een feestelijke jaarwisseling en een mooi en gezond 2023!