ROC Nijmegen brengt studenten in verkiezingsstemming

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Studenten inspireren en betrekken bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe doe je dat? Van boeiende gesprekken met Nijmeegse politieke jongerenorganisaties tot een interactieve theatershow in de LUX; bij ROC Nijmegen staan allerlei interessante activiteiten op het programma waarvoor studenten zich kunnen aanmelden. 

Chaim van Rens, projectmanager Persoonlijk Burgerschap, vertelt: “We vinden het belangrijk om jongeren voor te bereiden op hun plek in de maatschappij. Om studenten te stimuleren actief en kritisch mee te doen in de samenleving. Met Persoonlijk Burgerschap hebben we daar op school aandacht voor. We bieden studenten activiteiten die ze verrassen en andere perspectieven laten zien. Ze worden zich bewuster van wie ze zijn en hoe ze kijken naar thema’s zoals zero waste, gender, geloof, vrijheid, nepnieuws, schulden en dus ook politieke betrokkenheid.” 

Zo komt de burgemeester van Nijmegen voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen langs om met studenten in gesprek te gaan over het belang daarvan. Ook zijn er politieke debatten met raadsleden van de gemeente. Studenten kunnen Tweede Kamerlid Lisa Westerveld en Nijmeegse politieke jongerenorganisaties ontmoeten en vragen stellen. En er is een interactieve theatershow in de LUX. In totaal doen zo’n 600 studenten mee aan de verkiezingsactiviteiten van Persoonlijk Burgerschap. En op de dag van de landelijke verkiezingen, woensdag 22 november, is er een stembureau op twee locaties van ROC Nijmegen. 

Verkiezingsmarkt en schaduwverkiezingen

Ook tijdens de lessen voor de NT1- en NT2-cursisten van ROC Nijmegen is er aandacht voor de verkiezingen. Hierbij maken docenten gebruik van speciaal lesmateriaal voor mensen die moeite hebben met basisvaardigheden lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Ook behandelen ze bijvoorbeeld de StemWijzer klassikaal. 

Na de voorbereidende lessen wordt er halverwege november voor de cursisten een verkiezingsmarkt georganiseerd. Hier kunnen ze in gesprek met verschillende politieke partijen. Francie Plitscher, docent NT2, legt uit: “Hiermee hopen we de NT1-cursisten te helpen om een keuze te maken bij de landelijke verkiezingen. NT2-cursisten mogen niet stemmen, maar om ze toch te laten zien hoe het er ongeveer aan toe gaat, organiseren we heuse schaduwverkiezingen. De cursisten krijgen een stemlijst en stempas en mogen met een rood potlood stemmen in een stemhokje, nadat ze zich hebben geïdentificeerd.”