'Reflection' tijdens het Feest van Licht in Museumpark Orientalis. (Foto: Museumpark Orientalis)
'Reflection' tijdens het Feest van Licht in Museumpark Orientalis. (Foto: Museumpark Orientalis) Foto: Museumpark Orientalis

‘Reflection’ genomineerd voor Gelderse Roos Prijs 2024

Algemeen

HEILIG LANDSTICHTING - Erfgoed Gelderland reikt 27 mei voor de derde keer de Gelderse Roos Prijs uit. De erfgoedprijs is een onderscheiding voor erfgoedprojecten of activiteiten met impact. Deze editie staat in het teken van het betrekken van jongeren (13 t/m 30 jaar) bij Gelders erfgoed. Hoe doe je dat op inspirerende, creatieve en/of duurzame wijze? De jury, die dit jaar volledig bestaat uit jongeren, koos uit tien pitches drie projecten die kans maken om eind mei de prijs in ontvangst te nemen.

De drie door de jury genomineerde initiatieven zijn kunstproject ‘Reflection’ van Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting, het oral history-project ‘Spraakmakend verleden’ van Regionaal Archief Rivierenland in Tiel en de organisatie en het beleid van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk.

Ieder op geheel eigen wijze laten deze initiatieven zien dat het betrekken van jongeren leidt tot vernieuwing. Ook onderstrepen de initiatieven de kracht van samenwerking en creativiteit. 

Kunstwerk zorgt voor verbinding

Als een Perzisch tapijt dreef het kunstwerk ‘Reflection’ tijdens het jaarlijkse Feest van Licht op het water voor het Arabisch dorp in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Het kunstproject maakte indruk op de jury doordat het mensen van diverse achtergronden en maatschappelijke lagen samen wist te brengen. 

Onder begeleiding van Stichting ElanArt, die als missie heeft jonge vluchtelingen te inspireren, motiveren en activeren, werd het kunstwerk gemaakt. Jongeren van verschillende scholen, zoals de HAN en het ROC, evenals jongeren uit diverse AZC’s, gingen samen aan de slag met het beschilderen van gerecycled hout. Vanuit niets werd samen iets gecreëerd. 

De jury oordeelt: “Reflection is een krachtig visueel kunstwerk dat nieuwe bezoekers naar het museumpark trok en een breed publiek wist te raken”. De gekozen basisvorm, een Perzisch tapijt, sluit naadloos aan bij de gekozen plaats op het terrein van Museumpark Orientalis, en versterkt zo het Gelders erfgoed en het verhaal dat daar te beleven is.

Meer informatie, ook over de andere twee genomineerden, op: erfgoedgelderland.nl/gelderse-roos-prijs