Afbeelding
zaken

Zo schakel je incasso in bij een onbetaalde rekening

Zakelijk

Wanneer iemand zijn betalingsverplichtingen niet nakomt dan is dat natuurlijk heel vervelend. Of je nu ondernemer bent of als particulier van iemand wat te vorderen hebt. Je kunt een paar keer netjes vragen of de betaling geregeld kan worden, een keer wat meer aandringen, maar daarmee houdt het dan wel op. Als de andere partij blijft weigeren dan sta je uiteindelijk met je rug tegen de muur. Je kunt in het geval van een onbetaalde rekening een incassobureau inschakelen. Daarvoor hoef je niet naar de rechtbank.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau kan de druk opvoeren om de schuldenaar de openstaande schuld te laten betalen. Dit kan door zeer regelmatig contact opnemen en het verhogen van de rekening met incassokosten. Maar een incassobureau kan ook proberen een regeling te treffen waarbij de schuld in termijnen wordt betaald. Als hiervoor een machtiging wordt afgegeven is de kans groter dat het totale bedrag uiteindelijk binnenkomt. Een incassobureau mag geen beslag leggen op inkomen of goederen van de schuldenaar. Dat mag alleen een gerechtsdeurwaarder. Soms is hiervoor een uitspraak van de rechter nodig. Veel incassobureaus werken samen met een deurwaarderskantoor zodat ze de vordering gemakkelijk kunnen overdragen als incasso op de minnelijke manier niet lukt.

Zo schakel je een incassobureau in

Je kunt een incassobureau inschakelen door contact met ze op te nemen en de vordering voor te leggen. Voordat het bureau voor je aan de slag kan is het noodzakelijk om alle gegevens te overleggen. Het gaat daarbij uiteraard om de stukken waaruit de schuld blijkt zoals een factuur of een schuldbekentenis. Daarnaast overleg je informatie over wat je zelf hebt gedaan om de schuld betaald te krijgen zoals een betalingsherinnering of aanmaning, of toezeggingen van de schuldenaar dat de vordering betaald gaat worden, maar die niet werden nagekomen. Als de adresgegevens onbekend zijn dan kan het incassobureau onderzoek doen naar de huidige verblijfplaats van de debiteur.

Welk incassobureau moet ik inschakelen?

Het ene incassobureau is het andere niet. Bill incasso werkt op basis van no cure no pay. Verder worden de kosten bij een succesvolle incasso zo veel mogelijk op de debiteur verhaald. Als incasso slaagt is de kans dus groot dat je het gehele openstaande bedrag uiteindelijk betaald krijgt, eventueel in termijnen. Lees altijd goed de voorwaarden voordat je een incassobureau kiest. Ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Een incassobureau dat voor de harde lijn kiest klinkt misschien aantrekkelijk, maar bedenk wel dat als degene van wie je geld hebt te vorderen dat geld niet heeft, je vordering simpelweg niet betaald wordt. Vaak hebben mensen nog meer schulden. Er zijn schulden die voorrang hebben, zoals een vordering bij de Belastingdienst. In dat geval zal je geduld moeten hebben en wellicht genoegen moeten nemen met een gedeeltelijke aflossing van je vordering of een langere periode waarover het totale bedrag wordt terugbetaald.