Hélène Bontjer en Ton Perry bewonderen de gemeenschappelijke tuin vol bloemen, kruiden en gewassen. Achter hen wordt gewerkt aan de schuur.
Hélène Bontjer en Ton Perry bewonderen de gemeenschappelijke tuin vol bloemen, kruiden en gewassen. Achter hen wordt gewerkt aan de schuur.

Senioren voelen zich thuis in ecodorp Zuiderveld

Algemeen

NIJMEGEN - Hélène Bontjer (74) woont sinds december 2020 in ecodorp Zuiderveld in Nijmegen Noord. “Je hebt je eigen woning maar ook de mogelijkheid om met andere bewoners allerlei activiteiten te ondernemen. Als bewoner wordt wel van je verwacht dat je je inzet voor de gemeenschap. Je steekt er energie in maar je krijgt er heel veel energie voor terug. Echt een win-win situatie.” 

Door Marcel Witlox

Vanaf ongeveer het ontstaan van het idee om in Nijmegen een ecodorp te vestigen, is Bontjer bij dit initiatief betrokken. “We vormen met 46 woningen en een gemeenschappelijk huis een hechte woon/leefgemeenschap. We streven naar een evenwichtige verdeling van bewoners ten aanzien van leeftijd en gevarieerde gezinssamenstellingen. Een dergelijk project is ook zeer geschikt voor zestigplussers”, weet Bontjer uit eigen ervaring.

Even wennen’

Medebewoner Ton Perry (68) kan dat beamen. Al moest hij wel even wennen. “Vanuit mijn appartement kijk ik direct uit op het gemeenschappelijke terras. In het begin had ik het wat Spaans benauwd. Moet ik nu wel of niet de gordijnen openhouden? Maar je leert snel; je bepaalt zelf wanneer je tijd voor jezelf wilt hebben en wanneer je contact zoekt met anderen.”

Ook Bontjer moest ‘even haar draai vinden’. Voorheen woonde ze in een grote eengezinswoning in Huissen. “Toen de drie dochters het huis waren uitgevlogen, ben ik wat rond gaan kijken en kwam CVEG (Vereniging Ecodorpen Gelderland red.) tegen. Wat mij aansprak was de zorg voor elkaar, het omkijken naar elkaar én het ecologische, biologische en duurzame aspect.” 

Voelde ze zich meteen thuis? “Dat heeft even geduurd. De eerste maand dacht ik echt wel eens ‘wil ik dit wel, past dit bij mij’? Maar dat gevoel verdween snel. Zeker toen ik mijn enkel brak. Ik ontving toen van alle kanten hulp en steun. Hartverwarmend.”  

Het is juist dat gemeenschapsgevoel en het ‘Goed nabuurschap’ dat beide bewoners aanspreekt. Perry: “Om dat te waarborgen ontvangen de huurders naast het huurcontract ook een huishoudelijk reglement. Dan weet je als bewoner wat je kunt verwachten en wat van je verwacht wordt. En belangrijk, waar je elkaar kunt ondersteunen.”      

Het complex bestaat uit appartementen, studio’s en eengezinswoningen. Er wonen momenteel zo’n 60 volwassenen en ruim 25 kinderen. Verder is er een zogeheten wisselwoning waar mensen om wat voor een reden dan ook één tot anderhalf jaar kunnen wonen.

“Je kunt je blijven 
ontwikkelen”

De pijlers zijn ecologisch, duurzaam en gezamenlijkheid. Zo is er bijvoorbeeld zo ecologisch mogelijk gebouwd, is gebruik gemaakt van leemstuc, is het isolatiemateriaal gemaakt van oude spijkerbroeken, zijn de woningen gebouwd met afgekeurde stenen en zijn alle keukens tweedehands.   

Het gemeenschappelijke huis biedt ruimte aan een zeer ruime keuken waar de bewoners desgewenst samen kunnen eten, chillen of gezellig koffie drinken. Er is een speelhoek voor de kinderen, vergaderruimten en een grote zolder voor allerlei activiteiten. Bovendien is er een klein winkeltje waar de bewoners terecht kunnen voor biologische producten. 

“Als bewoner heb je natuurlijk je eigen woonruimte en privacy maar je wordt wel geacht je in te zetten voor de groep. Zo kun je je aansluiten bij een of meerdere kringen zoals onderhoud, tuin, kantoor, de vereniging, samenleving en activiteiten. Onze groep is een mix van mensen, kwaliteiten en talenten. Je sluit je aan bij een kring waar je je goed bij voelt en die past bij je belangstelling en talenten”, aldus Bontjer.

Actieve ouderen

“We willen graag onder de aandacht brengen dat ook actieve ouderen boven de 60 jaar bij ons goed kunnen wonen. Jongeren weten ons wel te vinden via allerlei social media maar de belangstelling van ouderen blijft wat achter. En gezien onze behoefte aan een evenwichtige verdeling qua leeftijd wil ik juist die oudere leeftijdsgroep (alleenstaanden én stellen) uitnodigen om eens kennis te komen maken! Ik ervaar zelf dat je je nooit hoeft te vervelen, dat er naar je wordt omgekeken en dat je je kunt blijven ontwikkelen”, aldus Bontjer.

Belangstellenden kunnen altijd bellen voor een vrijblijvend gesprek en ook een rondleiding behoort tot de mogelijkheden. Wilt u niet verhuizen maar de woongemeenschap wel helpen met allerlei hand- en spandiensten? Of gezellig mee-eten op de maandag? Dat kan ook. Neem contact op met Hélène Bontjer, 06-46500786 of Ton Perry 06-10314403 (spreek in, vermeld uw telefoonnummer en u wordt teruggebeld). 

Voor meer informatie kijk op de website www.ecodorpzuiderveld.nl of kijk op www.cveg.nl. Of stuur een emailbericht met uw vraag naar info@ecodorpzuiderveld.nl.

Een kijkje in de gezamenlijke keuken.