Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Veiligheid in cijfers

Algemeen

Veiligheid is deels een gevoel: voelen mensen zich goed en op hun gemak in de stad? Maar we hebben ook een objectief beeld nodig van wat er gebeurt in Nijmegen. Daarmee kunnen gemeente en politie bepalen wat nodig is om criminaliteit en onveiligheid tegen te gaan. Deze week informeerden wij de gemeenteraad over de criminaliteitscijfers van 2023 en wat wij hebben gedaan om de veiligheid te verbeteren.

Ik vertel u in deze columns vaker over wat we doen voor een veilig Nijmegen. En daar bent ook u, de mensen in de stad, bij nodig. Want het gaat om vele verschillende onderwerpen. Zo schreef ik over een campagne tegen seksuele intimidatie op straat en hoe wij samenwerken met horecaondernemers aan een Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. En hoe we met partners willen voorkomen dat de jeugd in de zware criminaliteit belandt. 

Veel werk vindt ook onzichtbaar plaats. U ziet het resultaat daarvan vooral doordat het gewoon rustig blijft in de stad. Afgelopen jaar bijvoorbeeld zijn er zo’n 70 demonstraties en talloze voetbalwedstrijden en evenementen veilig en vreedzaam verlopen. Met dank aan organisatoren en deelnemers, maar zeker ook aan de grote inzet van politie en ambtenaren. 

De vermenging van de onderwereld met onze gewone samenleving blijft actueel. Daarom sloten wij ook in 2023 drugspanden, controleerden wij tientallen garageboxen en de integriteit van meer dan 100 bedrijven en ondernemers. Naar verwachting start komend jaar in Nijmegen het experiment met een gesloten coffeeshopketen, waarbij teelt, toelevering en verkoop plaatsvinden onder controle van de overheid. 

Terug naar de politiecijfers van afgelopen jaar. We zien goede ontwikkelingen. Zo daalde het aantal geweldsdelicten: bedreigingen, geweldsincidenten, straatroof, huiselijk geweld. Maar ook zorgwekkende feiten. Zo benoemde ik eerder dat overlast door dak- en thuislozen en door personen met verward gedrag fors toeneemt. In het centrum namen wij maatregelen rond het Kronenburgerpark en Joris Ivensplein, waardoor de overlast gelukkig is gedaald. 

We zien ook toenemende digitale criminaliteit. Veel mensen krijgen te maken met bijvoorbeeld phishingmails, WhatsApp- en webwinkelfraude of nepberichten van banken, die ons geld en identiteitsgegevens willen ontfutselen. Zorg dat u zich blijft informeren over de risico’s die we online lopen. Komend jaar start de gemeente met een online game om kinderen en jongeren bewust te maken van de kansen en gevaren van internet.

Als laatste het goede nieuws dat het aantal woninginbraken, fietsendiefstallen en auto-inbraken in 2023 wat is afgenomen. Maar fietsendiefstal komt toch nog veel voor. In het bijzonder hebben dieven het gemunt op waardevolle e-bikes (en displays en accu’s daarvan). Zet uw fiets dus altijd dubbel op slot en in een bewaakte stalling, ook als het maar om een korte boodschap gaat.