Afbeelding
Column van de burgemeester

Lezen en schrijven

Algemeen

In mijn nieuwjaarstoespraak benoemde ik dat ons land voor meer aan de lat staat, dan de veelbesproken thema’s tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Naast bijvoorbeeld het woningtekort en de klimaatcrisis spelen er vele maatschappelijke vraagstukken, waarvoor we simpelweg geen snelle oplossingen kunnen bedenken. Zeker geen oplossingen die iedereen tevreden stellen. Dat kan onzekerheid en onbehagen bij mensen oproepen. En het kan voor verdeeldheid zorgen. 

Zeker is dat er in de nabije of verdere toekomst dingen zullen moeten veranderen in ons denken en doen, misschien wel heel ingrijpend. Bij al deze vraagstukken is het belangrijk dat we iedereen de komende jaren aan boord houden. Mede daarom maak ik mij zorgen over de afnemende taalvaardigheid. 

In ons land kan iedereen naar school. Ook voor volwassenen die willen bijleren, zijn er cursussen en hulp. Toch kan 10% van de Nijmegenaren van 16 tot 65 jaar niet goed lezen, schrijven, rekenen en met computers omgaan. En dit geldt voor vele Nederlanders. Dat is een veel te grote groep, vind ik. 

Als je deze basisvaardigheden niet goed onder de knie hebt, maakt dat het dagelijks leven moeilijker. Zo heb je misschien minder kansen op werk en een goed inkomen, het is ingewikkeld om noodzakelijke zorg of hulp aan te vragen, bijna onmogelijk om je kind te helpen met schoolwerk. En er is niet meteen hoop dat dit in de toekomst beter wordt. Want ik las onlangs dat een derde van de Nederlandse 15-jarigen op dit moment onvoldoende leesvaardig is. Dat zijn dus kinderen die gewoon op school zitten! Daar schrok ik van. 

Als er iets bijdraagt aan verschillen en verdeeldheid in de samenleving, dan is het dit verschil in basisvaardigheden om mee te kunnen doen. Ik hoop daarom dat het onderwijs in rap tempo verbetert en dat er voor jongeren met een achterstand extra ondersteuning komt. Zodat onze jongeren niet alleen digitaal-, maar ook taalvaardig opgroeien. 

Daarnaast wil ik graag aan de volwassenen die dit betreft laten weten: u bent niet de enige en u staat zeker niet alleen. Al kunnen deze mensen mijn column misschien niet zelf lezen, u kunt dat wel. Mensen laten vaak niet graag merken dat ze moeite hebben met taal en rekenen, of niet goed met computers kunnen omgaan. Terwijl het echt niet nodig is om je daarvoor te schamen. Het is daarom goed dat ook tv-programma’s hieraan aandacht geven. Weet dat er hulp is: ook voor volwassenen zijn er cursussen om deze vaardigheden te verbeteren. 

Merkt u iets op bij iemand in uw omgeving? Ga het gesprek aan, misschien kunt u die persoon op weg helpen. Nijmegenaren kunnen terecht bij allerlei lessen en activiteiten, bijvoorbeeld via het ROC, de GGD, de bibliotheek, Step en bij taalmaatjes van Gilde Nijmegen. 


Reageren op deze column? Mail dan naar secretariaatburgemeester@
nijmegen.nl