Burgemeester Bruls.
Burgemeester Bruls. Foto:
Column van burgemeester Bruls

Verbindende maaltijden

Algemeen

Wist u dat in Nijmegen mensen wonen uit meer dan 120 verschillende herkomstlanden? Het samenleven gaat in onze stad gelukkig over het algemeen goed en vanzelf. Uiteraard ervaren mensen soms ook wel verschillen. Bijvoorbeeld verschillen in leefstijl of cultuurverschillen. Het kan voor het gevoel zelfs een buurt veranderen, als er door nieuwbouw bijvoorbeeld meer jongeren of mensen van buiten de wijk komen wonen. 

Nijmegen is een groeiende stad, en ik zeg wel vaker tegen mensen: geen buurt zal altijd blijven zoals u het gewend bent. 

Maar verandering betekent zeker niet altijd achteruitgang. Hoewel we soms even moeten wennen, is het de kunst om te proberen open te staan om mee te veranderen.

Verschillen tussen mensen kun je vaak overbruggen door elkaar beter te leren kennen. Soms schrikken we van verschillen, of hebben meteen een oordeel klaar. Dat is menselijk maar het helpt ons meer om nieuwsgierig zijn naar wat een ander beweegt, naar iemands leven en gebruiken. U kunt hierover vrij makkelijk met de naaste buren een praatje aanknopen, maar ontmoet niet altijd spontaan mensen die ogenschijnlijk heel anders zijn dan uzelf. Daarom zijn ontmoetingsactiviteiten voor wijkbewoners zo van belang. 

Nijmegen telt talloze projecten en activiteiten met dat doel. Kinderen die dingen ondernemen met ouderen, buurtbewoners die samen wandelen, mensen die iets voor een ander doen. De laatste tijd ben ik toevallig bij een aantal initiatieven uitgenodigd waar mensen samen koken en eten. Juist deze activiteiten zijn belangrijk in vrijwel alle culturen. 

Eten is iets dat je doet met familie en bekenden, waarbij je even tijd en aandacht maakt voor elkaar. En daarom dus juist ook een uitstekende manier om onbekenden te leren kennen. Samen in de keuken staan of aan tafel zitten nodigt vanzelf uit tot goede en diepgaande gesprekken. 
Zo werkte ik onlangs mee met buurtbewoners van het project Van Tuin tot Bord in wijkcentrum De Schakel. Zij onderhouden samen een moestuin en koken van de oogst elke week voor een grote groep wijkbewoners, die daar kunnen komen eten. Zo is er aandacht voor duurzame en gezonde voeding, maar ook voor elkaar. Heel gezellig, maar zeker ook belangrijk voor de gezondheid, saamhorigheid en minder eenzaamheid in de wijk.

Tijdens de Ramadan organiseren moslimgemeenschappen ook diverse Iftars, zij delen na zonsondergang dan samen de avondmaaltijd. Ik ben ook uitgenodigd om aan te schuiven. Ik wens Nijmegenaren die deelnemen aan de Ramadan een gezegende vastenmaand. 

En met de lente en zomer in aantocht wordt het ook weer mogelijk om bijvoorbeeld samen te picknicken in het park en buurtfeesten te vieren. Misschien kunt u ook in uw buurt ontmoetingen aan tafel organiseren, klein of groot. Samen eten is een mooie en laagdrempelige manier van verbinding.